Australian Shepherd

OORSPRONG

De Australische herder is een hondenras dat afkomstig is uit de VS. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen.

KARAKTER

De Australian Shepherd heeft naast veel beweging, ook denkwerk nodig. Krijgt hij dit niet, gaat de Aussie zich vervelen. Wij raden ook aan om als Aussie eigenaar naar een hondenschool te gaan en naast de gehoorzaamheid een sport met hen te doen. De Australian Shepherd is van nature heel goed in het drijfwerk zoals schapendrijven. Ze kunnen zeer waakzaam zijn, maar worden er niet gelukkig van om als waakhond ingezet te worden.

OPVOEDING

De aussie heeft leiding nodig, maar houdt niet van druk. Het is belangrijk dat je het verschil weet tussen leiding geven en verwachten dat je hond alles doet wat je vraagt. Je moet vooral duidelijk zijn, zodat de aussie je begrijpt en weet dat hij op je kan vertrouwen. Zodra je teveel druk op hem uitoefent of een onduidelijke leider bent, raakt de aussie zijn vertrouwen in je kwijt. Hij denkt dan dat hij het alleen op moet knappen en dit zal alleen maar een nadelige uitwerking hebben.

VOEDING & GEZONDHEID

Wij voeren onze aussies Carocroc. Hier presteren zij goed op en behouden zij hun mooie vacht. Met name de zwarte vacht van de Black tri's blijft mooi zwart, omdat het kopergehalte heel laag is. Om de gezondheid te waarborgen worden de aussies getest op:
- HD (heupen) en ED (ellebogen)
- testen via DNA of ze vrij zijn door ouders HSF4 / PRA / CEA
- Jaarlijkse oogcontrole (ECVO)
- MDRI (Vrij/Drager/lijder)

UITERLIJK

De Aussie is een middelgrote hond. De schofthoogte reu is 52 tot 58 cm en de schofthoogte teef is 45 tot 52 cm. De vacht bestaat uit vier kleuren: black tri / red tri / blue merle / red merle. De ogen hebben de vorm van amandelen en zijn middel groot. De kleur is aan variaties ontworpen en gaat van blauw tot bruin en amberkleurig,en is een combinatie van deze kleuren mogelijk. De Australian Shepherd wordt ook geboren zonder staart, NBT genoemd. Fokken we deze NBT aussie met een aussie met staart, dan worden er lange staarten/NBT en 3/4 of halve staarten geboren.

SOCIAAL

Australian Shepherds hechten zich niet alleen aan het gezin waar zij bij horen, maar vooral aan de ene persoon die zij als hun baas zien. Het zijn lieve honden die het liefst de hele dag in je buurt zijn. Na een dag samen, blijft hij het liefst ook bij je. Het zijn sociale honden en worden dan ook vaak ingezet als therapiehonden. Ze voelen perfect aan wat hun baas nodig heeft en juist daarom hebben zij al veel mensen met een beperking geholpen.

Meer informatie?
Mail naar info@breezythornvalley.nl of bel +31 (0) 6 53 95 55 70